home » BLOG » Goodmoodmama Selena over ‘De bewuste mama’

Goodmoodmama Selena over ‘De bewuste mama’

Gepubliceerd op 1 maart 2019 15:56

Een titel zegt altijd veel en schept bepaalde gedachtes. Verwachten jullie nu namelijk een blog over geitenwollensokken, borstvoeding, rapley en dragen? Ik gooi meteen maar wat clichés op tafel die ik gehoord heb als er gesproken wordt over een “bewuste mama”. Het woord bewust zit bijna direct gelinkt aan biologisch, natuurlijk en een aantal van bovengenoemde zaken. Ergens logisch want bij bewuster leven kan je kiezen voor dingen die dichter bij onze natuur liggen en daar horen zulk soort hot topics bijvoorbeeld ook bij.

Als ik spreek over de bewuste mama bedoel ik dat heel anders eigenlijk. Voor mezelf is ‘bewust’ gelinkt aan ‘wakker’ zijn. Na slapeloze nachten gebeurd dit pas als er wat koppen koffie op zijn. Maar wakker en bewust in het leven staan, in de keuzes die je maakt, is mijn definitie ervan. Ik maak mijn keuzes vaak niet omdat een ander het doet of omdat ik er groot mee ben geworden. Nee, ik koop of doe bewust iets wel of niet omdat ik erover nadenk. Het wel of niet doen is beide een keuze. Dingen die dichtbij of veraf staan van eerder genoemde clichés. Ik kies namelijk wel bewust voor borstvoeding, biologische voeding, natuurlijke verzorging maar ook voor wegwerp luiers, items kopen bij grote warenhuizen, snacken, af en toe eens flink snoepen enz. En dan nog is niks een garantie. Lukt de borstvoeding straks niet? Dan ben ik blij dat er kunstvoeding is. Tot 1 jaar ben ik streng qua suiker voor een kind maar mijn dochter van bijna 5 krijgt echt wel suiker nu; bewust! Want met uitsluiting denk ik dat je alleen maar verlangen opwekt.

Maar er is ook een keerzijde. Het bewust wakker leven kan vermoeiend zijn omdat ik me bij een leuk kussentje van de Hennes altijd wel afvraag of er niet een kindje in een arm land hard heeft moeten werken ervoor terwijl mijn kindje alleen maar erop hoeft te kwijlen. Er is zelfs een periode geweest dat ik ‘gek’ werd van het bewust zijn. Als het eenmaal komt is het een niet te stoppen sneeuwbal effect. Ik kon die periode niet meer genieten van voeding omdat alles wel een slechte kant had. Ik durfde me met niks meer te verzorgen; bang voor eventuele schade aan lichaam en de wereld.

 

Gelukkig ben ik daarvan teruggekomen en hanteer ik nu gewoon een balansmethode Voor ongeveer 70% leef ik gezond en maak ik “goede” keuzes. Voornamelijk in vers koken en goede verzorgingsproducten. De andere 30% is bewust echt doen wat ik wil en ervan genieten. Snoepen, fastfood en shoppen bij bepaalde warenhuizen horen daarbij. Dit voelt goed voor mij. Want boven alles geloof ik in een Good Mood en Happy Vibes. Ook naar andere mama’s en hun keuzes. Die hoeven niet hetzelfde te zijn en dat is ok.

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je leert nadenken over waarom je iets doet. Zowel voor jezelf als in de opvoeding van je kinderen. Daarnaast het accepteren dat anderen verschillende keuzes kunnen maken en dat ook dit prima is. Samen kunnen we zorgen voor die Happy Vibes waarmee we onze leefwereld aangenamer maken en een toekomstige generatie laten opgroeien die wakker, liefdevol en bewust is.

Hoe bewust en wakker zijn jullie?

 

 

 

*Good Mood Mama definitie van De Bewuste Mama; Het wakker en bewust zijn van de opties en keuzes die er zijn in het leven en dan een eigen keuze maken om iets wel of niet te doen. Ook het vermogen om andermans andere keuze te respecteren en waarderen en bespreekbaar te maken op een positieve manier hoort hierbij.*


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.