home » Momblogger Nadieh heeft iets te zeggen over alcohol tijdens de zwangerschap...

Momblogger Nadieh heeft iets te zeggen over alcohol tijdens de zwangerschap...

Gepubliceerd op 27 februari 2019 om 18:04

Op 1 februari start in België Tournée Minérale (www.tourneeminerale.be): een maand lang geen alcohol. Ik doe mee. Waarom? Gewoon omdat het kan. Simpel, denken nu veel mama’s. En terecht. Als je negen+ (inclusief borstvoedingstijd) maanden geen alcohol kan drinken, is de korte maand februari een eitje. Vind ik ook, maar toch wordt er nog te vaak alcohol gedronken tijdens de zwangerschap. Is het onwetendheid? Gebrek aan wilskracht om alcohol te laten staan? De zin in een glaasje te groot? Er zijn vast nog duizend redenen te bedenken. Er zijn blijkbaar genoeg redenen om toch te drinken. De federale overheid (FOD) van België start dan ook een campagne met de slogan: “Tijdens de zwangerschap en de borstvoeding is het gebruik van alcohol schadelijk voor de gezondheid van uw baby”.

 

De cijfers liegen er dan ook niet om! De FOD schrijft dat uit een studie blijkt dat 32,6% van de Vlaamse vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. Bijna 10% van de vrouwen drinkt tussen de 1 en 6 standaardglazen alcohol per week. Ik vind dit ronduit schokkend. Een keer een glaasje omdat het kerst of nieuwjaar is, kan ik nog begrijpen (keur het niet goed), maar élke week?!

 

Dat iedere vrouw helemaal zelf moet weten wat zij doet, is voor mij een feit, maar dit thema vind ik te belangrijk om niet bij stil te staan en serieus over te zijn. En daarbij draag je verantwoordelijkheid voor (minstens) twee personen. Jezelf en je kindje(s) natuurlijk!

 

 

Voor de feestdagen (2018) schreef ik op mijn eigen blog (www.lilybilly.be) ook een post over alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Omdat ik het niet beter kan uitleggen zoals ik het daar heb gedaan, citeer ik uit mijn eigen post: ‘In mijn opleiding (psychologie, duh) leerde ik over het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Een stoornis die voorkomt wanneer de mama alcohol gebruikt tijdens de zwangerschap en gekenmerkt wordt door een heel typisch uiterlijk en neurologische, gedragsmatige en cognitieve stoornissen. Sorry, ik wil dit echt leesbaar houden en zal het proberen zoveel mogelijk in mensentaal te zetten. Opnieuw: moeilijkheden in gedrag, leren en in de hersenen. Ondertussen bestaat niet enkel de term FAS, maar ook FASS, Foetale alcoholspectrumstoornis. Wat eigenlijk betekent dat er niet twee uiterste zijn (geen probleem vs. ernstig probleem), maar problemen gerelateerd aan alcoholgebruik in de zwangerschap zich op verschillende niveau's kan laten zien en de heftigheid daarvan kan verschillen. Zonder al te veel details te beschrijven, moeilijke termen te gebruiken en mensen angst aan te jagen, las ik in het artikel dat alcoholgebruik in alle fases van de zwangerschap een negatief effect heeft op je embryo of foetus. Daarbij komt dat de gevolgen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap ook pas maanden of jaren na de geboorte zichtbaar kunnen zijn. Problemen die zich onder andere kunnen presenteren zijn: aandachtsproblemen, hyperactief gedrag, slaapmoeilijkheden, motorische dysfunctie, taalachterstand, leerproblemen, ...

 

Het artikel dat ik las, sloot als volgt af: "Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap heeft ontegensprekelijke en erkende gevolgen op de hersenontwikkeling van het embryo en van de foetus, en dit in alle stadia van de hersenontwikkeling. Toch worden deze schadelijke gevolgen nog onderschat, ..." (Scalais, E., 2018 in tijdschrift Percentiel, Vol. 23, nummer 4).’

Eén glaasje kan geen kwaad. Niet helemaal waar. Het kan uiteraard minder kwaad dan zes glaasjes, maar zelfs één glas alcohol kan al negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling. En misschien ook interessant daarbij te vermelden is dat de moeilijkheden heel subtiel kunnen zijn (slaapproblemen, hyperactief gedrag, verminderde taalontwikkeling, aandacht- en concentratie problemen, …) en zelfs na jaren pas zichtbaar kunnen worden. Als mama-to be ben je al vanaf de zwangerschap verantwoordelijk voor je kindje. Als je deze verantwoordelijkheid wil nemen na de geboorte, kan je er maar beter direct mee beginnen? Je gaat je kindje, wanneer het geboren is, ten slotte toch ook niet in een situatie brengen die mogelijks negatieve gevolgen kan hebben?


De opties van alcoholvrije drankjes zijn tegenwoordig eindeloos. Je hoeft niet perse een water of een cola te bestellen. De meesten tentjes hebben echt lekkere mocktails (alcoholvrije cocktails). Zo heb je ook een gezellig glaasje naast je bord staan op restaurant. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld op de nieuwjaarsreceptie van het werk de heerlijke mocktails van ‘The Mocktail Club’ (www.themocktailclub.com). O ja, nog een leuk weetje van Tournée Minérale: Je krijgt ook leuke mocktail-ideetjes! Wat denk je, schrijf jij je in? Maakt deze post opmerkingen, vragen, ideeën, of iets dergelijks los? Reageer zeker (onder dit bericht, op instagram of facebook), dit thema is de aandacht (wat mij betreft) zeker waard!

 
Liefs,
Nadieh


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.